Deze blog is op 2019-10-14 gepublished door abc
Vanaf 2020 is er een nieuwe kleineondernemersregeling van kracht. Deze regeling is relevant voor freelance riders.
Waarschuwing: de KOR van 2020+ is onduidelijk en verwarrend. Het duurt even voordat je het snapt en dat is normaal.
Het grootste voordeel van deze vernieuwde regeling is dat je geen administratie meer hoeft bij te houden en ook geen omzetaangifte (hetzelfde als BTW-aangifte) meer hoeft te doen.
Maar de voorwaarde is dat je dan ook geen 21% BTW meer in rekening mag brengen bij klanten. Je mag ook de BTW van je werkgerelateerde uitgaven niet meer aftrekken van je omzetbelasting-aangifte.
Met de oude kleineondernemersregeling kon je vrijgesteld worden van BTW als je weinig verdiende. Deze mogelijkheid vervalt.
Dit betekent dat je in theorie 21% minder gaat verdienen als freelance rider vanaf 2020. In de praktijk was het onduidelijk hoe dit zou gaan uitpakken.
~~Waarschijnlijk zullen Uber Eats en Deliveroo de 21% BTW aan je door blijven betalen en dan is het aan jou om dit af te dragen aan de belastingdienst. Er zijn vanaf 2020 geen uitzonderingen (zoals met de kleineondernemersregeling) meer.~~
Update November 2020: Uber Eats en Deliveroo betalen je inderdaad 21% minder als je je aanmeldt voor de kleineondernemersregeling van 2020+. Je moet dit doorgeven aan hen. Maar je hoeft dan ook geen administratie meer bij te houden en je hoeft geen driemaandelijkse aangiftes omzetbelasting meer te doen. Minder administratie dus, maar je verdient dan ook minder.
Het voordeel is dus dat je geen administratie meer hoeft bij te houden. Het nadeel is dat je geen voorbelasting meer mag rekenen.
Als je dus een nieuwe fiets, telefoon of fietskleding wilt kopen, kun je de BTW (21%) niet meer gebruiken als voorbelasting. Als freelance delivery rider maak je veel werkgerelateerde kosten – dit is dus een groot nadeel, of je nou veel of weinig rijdt.